AAN DEK MET ALLE HENS

Het jubileum shantyfestival van het shantykoor Alle Hens dat op zondag 25 september in de Dorpsstraat van Elst zal worden gehouden, zal naast het organiserende koor nog aan 5 andere Gelderse shantykoren plaats bieden.

Zo komen uit Barneveld “De Vrouwen van schipper Kee”. Dit koor van ca. 40 leden is in 2014 door een aantal dames opgericht en heeft als doel met een lach en een traan het leven op zee en van de achterblijvende vrouwen te bezingen.

Uit de Hanzenstad Doesburg komen de “Iesselbrassers”. Deze stad met een rijk maritiem verleden wordt vertegenwoordigd door een shantykoor wat dit jaar 27 jaar bestaat en op dit moment een bezetting heeft van ca. 25 leden. Het koor heeft een repertoire wat bestaat uit liederen uit de oude (walvis) zeilvaart, visserij en aan de zeevaart gerelateerde liederen.

Zeemanskoor Schip Ahoy komt uit het naburige Angeren en is in 2012 opgericht. Sinds die tijd heeft het koor een onstuimige ontwikkeling doorgemaakt. Onder de bezielende leiding van dirigent Gert Huting heeft het koor door heel Nederland opgetreden. Zij brengen meerstemmige zeemansliederen en het motto is dan ook “Muziek is leven, leven is muziek”

De shantyzangers Ede uit de gelijknamige Veluwse Gemeente, die in december 2012 zijn opgericht bestaan uit ca. 35 zangers en 5 muzikanten. Het koor brengt tradionele shanty’s, internationale seasongs en Oudhollandse zeemansliedjes. Hun motto is: De beste stuurlui staan op de heide.

Vanuit Veenendaal zal shantykoor “Voor Anker” aanwezig zijn. Het koor werd in 1997 opgericht en bestaat dit jaar dus precies 25 jaar. Het ca. 35 leden tellende koor zingt tradionele shanty’s en zeemansliedjes en heeft in de loop der jaren veel ervaring opgedaan bij manifestaties zoals “Dordt in Stoom” ,de Rotterdamse havendagen en diverse shantyfestivals door heel het land.

Tot slot natuurlijk het organiserende shantykoor Alle Hens uit de Overbetuwe.

Met meer dan 40 leden en een professionele dirigent timmert het koor na de coronaperiode nadrukkelijk aan de weg. Optredens in het Open Luchtmuseum en op het shantyfestival in Ede hebben aangetoond dat het koor een duidelijke kwaliteitsimpuls heeft ondergaan. Engelse, Duitse en Nederlandse shanty’s maar ook aan de zee gerelateerde liederen vormen het uitgebreide repertoire van dit koor.