Centrum Elst

Waar bezoekers
en ondernemers
elkaar ontmoeten

Elst, eigenzinnig middelpunt van de regio

Evenementen in Elst

Zaterdag 14 oktober Romeinenfestival
Zaterdag 18 november Intocht Sinterklaas
Vrijdag 24 november Black Friday
Zaterdag 16 en 17 december Koopzondag en Kerstmarkt
Datum nog niet bekend Kermis
Datum nog niet bekend PWA Overbetuwe zingt mee

 

WEEKMARKT

Iedere donderdag van 8:30 – 12:30 uur

ZIEN EN DOEN

Elst kent een rijke historie die teruggaat tot het begin van onze jaartelling. De Romeinen bouwden hier een legerkamp als onderdeel van de Noordgrens van het Romeinse rijk, de Neder-Germaanse Limes. De Limes is in 2021 uitgeroepen door het Werelderfgoedcomité tot Unesco Werelderfgoed. De Gallo-Romeinse tempels in Elst waren het religieuze centrum achter de oude grens. Deze zijn na de Tweede Wereldoorlog gevonden onder de ruïnes van de Grote kerk. De toren van deze kerk is hét icoon van Elst. Van heinde en verre te zien als je richting Elst rijdt.
In Elst aangekomen zul je verrast zijn door de vele bezienswaardigheden en mogelijkheden.
De rijke geschiedenis is nooit ver weg. Breng een bezoek aan het Tempel Kerk Museum onder de Grote kerk. Bekijk de foto’s en lees de informatie op de diverse panelen in de Dorpsstraat. Bekijk de “schatkamertjes” die op diverse plaatsen in de grond verstopt zijn. Of bezoek de plekken die herinneren aan de slag om Arnhem tijdens de Tweede wereldoorlog zoals de herdenkingsmonumenten op Het Plein of landgoed Schoonderlogt, hoofdkwartier van Majoor Richard Winters van de “easy Company” bekend uit de film “Band of brothers”.

Natuurlijk bezoek je het gezellige winkelcentrum met een groot en gevarieerd winkel- en horeca aanbod. Een ruim wandelgebied biedt de mogelijkheid om rustig de tijd te nemen om de winkels te bezoeken. Gezellige terrassen voor een hapje en drankje liggen verspreid door het winkelcentrum. Het evenemententerrein tegenover het gemeentehuis en de Dorpsstraat biedt ruimte voor de vele evenementen die jaarlijks in Elst worden georganiseerd.

Natuurlijk de Elster paardenmarkt die al sinds 1260 georganiseerd wordt op de eerste maandag van september en tienduizenden mensen naar Elst trekt. Blauwe Dinsdag, de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse, ook wel Dag van Elst genoemd, wanneer de 40.000 wandelaars feestelijk onthaald worden door de Elster bevolking als zij door de Dorpsstraat wandelen. Elst op Stelten op tweede Pinksterdag, georganiseerd door de Elster ondernemers is een ruim opgezette braderie met een keur aan festiviteiten waar jaarlijks duizenden bezoekers op af komen. Tijdens het Winterfestijn rond de feestdagen ligt er een prachtige overdekte ijsbaan op Het Plein waar vooral de Elster (school)jeugd zich enorm kan uitleven maar waar ook voor andere doelgroepen winterse activiteiten worden georganiseerd en het in het Wintercafé altijd lekker warm en gezellig is. Maar ook tijdens het carnavalsweekend, het NK Straatmuzikanten festival, de twee Luikse Markten, Koningsdag, de Sinterklaasoptocht en vele andere evenementen is er altijd wat te beleven voor jong en oud in het centrum van Elst.

Elst is gelegen aan het riviertje de Linge midden in een mooi groen polderlandschap. Naast de weilanden en fruitboomgaarden wordt Elst voor een groot deel omzoomd door het 1700 ha grote landschapspark Park Lingezegen met naast landbouw en nieuwe natuur de vele fiets, wandel, water en andere recreatiemogelijkheden. Op het vitaal Sportpark De Pas zijn er veel sportieve mogelijkheden en de golfbaan op Landgoed Welderen biedt golfers een uitdagende golfbaan in een prachtig landschap.

Elst is een prima uitvalsbasis voor de vele bezienswaardigheden in de directe omgeving. Hart van de Over Betuwe, tussen de dijken van de rivieren Rijn en Waal. Centraal gelegen tussen de steden Arnhem en Nijmegen. Op fietsafstand van nationaal park Hoge Veluwe en het Groesbeekse heuvellandschap.

Zien en doen Elst (en omgeving)

Wandelen en
fietsen
in de Betuwe

Tempel/
Kerkmuseum
Elst

Park
Lingezegen

Landerij
De Park

Kasteeltuin
Hemmen

The Akwart
Experience

Wijngaard
Keulenhof

Park
Bredelaar

Kasteel
Doornenburg

Fort
Pannerden

Strandclub
Watergoed

Betuws
Oorlogsmuseum
“The Island”

Oorlogsmuseum Niemandsland

Informatiecentrum:
De Polen
van Driel